Jak vybrat presovač?

Každý z nás si jistě rád vychutná šálek dobré kávy ať už doma, v práci či v restauraci. Chuť kávy však není závislá pouze na výběru a kvalitě pražených kávových zrn, i když tento aspekt patří k těm stěžejním. Důležité také je, v čem si kávu připravíte. Proto není od věci uvažovat také o vhodném presovači. Pokud se i vy řadíte mezi milovníky dobré kávy, pak je tento článek pro vás jako stvořený.

Nejprve, než navštívíte jakýkoli obchod, který nabízí různé typy presovačů, byste si měli položit základní otázku, a to co přesně od daného presovače požadujete, kolik jste ochotni do něj investovat, popřípadě jaký upřednostňujete design.

Na trhu se objevuje nepřeberné množství různých typů s rozličnými funkcemi a provedeními. V tomto článku si shrneme několik základních rad a tipů pro nákup presovače.

První na řadu zřejmě přijde otázka, jaký typ kávy preferujete. Pakliže máte rádi kávu s hustou pěnou, lahodnou chutí a silným aroma, pak byste se měli poohlédnout po presovači, který slouží k tvorbě espressa. K dokonalému výsledku přispívá hlavně způsob, kterým se káva připravuje. Jde o působení vysokého tlaku, kterým se přepaří namletá káva. Důležitá je setrvačnost vysokého tlaku, protože jedině s touto vlastností lze dosáhnout požadovaného výsledku. Naopak pokud pijete kávu opravdu často, bude lepší poohlédnout se po překapávači, který je schopen vyprodukovat velké množství kávy, která není až tak silná.

Když se vrátíme zpět k presovači, tak ideální teplota vody by se měla pohybovat v rozmezí 88 až 92 stupňů. Co se týče ovládání presovače, můžeme si na trhu vybrat buď automatické přístroje, nebo s pákovým ovládáním. Samozřejmě automatické presovače jsou pro uživatele pohodlnější díky jednoduché manipulaci a snadné přípravě kávy. Asi největší výhoda, kterou automatické presovače nabízejí, je ta, že se i samy čistí. Ceny presovačů se pohybují v rozmezí 500,- až 50 000,-. Záleží, jak nároční jste uživatelé.

Dalšími funkcemi presovače mohou být také nastavitelná výška pro malé i velké šálky, možnost nahřívání šálků, volba silné nebo slabší kávy a další doplňující předměty.

Mohlo by se vám také líbit...